Certificeringer: ISO 22000 HACCP Hygiejne • ISO 9001 Kvalitet • ISO 14001 Miljø

 

Hvad er optimal luftfugtighed – en guide til den rette luftfugtighed på arbejdspladsen

Tørre øjne eller tør hals. Hovedpine eller træthed. Koncentrationsbesvær eller vinterforkølelser?

Tør luft på arbejdspladsen kan være skyld i mange irritationer. Derfor er det vigtigt, at din arbejdsplads har et godt indeklima med den korrekte luftfugtighed. Mange er gode til at huske at få luftet ud i vores private bolig og holder også øje med temperaturen – men de fleste af os tænker ikke så meget over, hvad et godt indeklima med en god luftfugtighed på arbejdspladsen er – på trods af, at vi faktisk opholder os mange timer om dagen her.

Særligt om vinteren kan indeklimaet blive belastet, fordi det er tørt og koldt udenfor – også selv om det regner og sner.

 

Dårligt indeklima på arbejdspladsen giver negative effekter

Dårligt indeklima på arbejdspladsen går ikke kun ud over medarbejderne – det kan også påvirke bundlinjen på arbejdspladsen negativt, hvis medarbejderne er utilpasse eller har mange sygedage på grundt af dårligt indeklima. 

Det er ikke rart at arbejde i et miljø, hvor øjnene føles tørre, hvor man hoster, lider af hovedpine eller bliver syg, fordi virus lettere spredes via luften i et tørt miljø.

Læs her, hvordan du skaber et godt indeklima

 

Undgå tør luft - optimal luftfugtighed på kontoret

Der er heldigvis mange ting, vi kan gøre for at forbygge den tørre luft og dermed dårligt indeklima på vores arbejdsplads. Når indeklimaet med tør luft skal forbedres, skal luftfugtigheden øges. Det første, I kan gøre, er at sænke temperaturen til omkring 20 - 22 grader i lokalerne - og gerne lavere. Hvis I synes, det bliver for koldt, kan I tage mere tøj på - fx en uldsweater - eller kigge efter, om det mon trækker nogle steder - og så få trækproblemerne løst.

Luftbefugt lokalerne

Hvis det ikke hjælper på luftfugtigheden at sænke temperaturen i lokalerne, kan I hjælpe det gode indeklima på vej med en automatisk luftfugter. Mange kender affugteren, som fjerner fugt fra et rum – men en befugter tilfører fugt, som er nødvendigt, hvis man har et tørt indeklima. Det er vigtigt, at I indstiller den korrekt, så den ikke tilfører for meget fugt, så I kommer til at døje med fx skimmelsvamp.

 

FAKTA:

Symptomer på tør luft

Tør luft eller dårligt indeklima kan føles på mange måder. Måske oplever du dette:

 

  • Dine øjne føles tørre og klør
  • Din hud klør
  • Din hals er tør, og du hoster eller rømmer dig
  • Du er træt og sløv og føler dig udkørt
  • Du har hovedpine og føler dig utilpas
  • Du er tit forkølet og bliver ofte ramt af influenza

FAKTA:

Forebyg tør luft

Hvis I har den korrekte luftfugtighed på jeres arbejdsplads, slipper I for mange gener. Godt indeklima giver jer:

  • Beskyttelse mod statisk elektricitet
  • Forebyggelse mod udtørring af dine produkter fx træ, papir, fødevarer
  • Reduktion af luftbåret støv i produktionen
  • Medarbejdervelvære (forebygger tørre øjne, hals, lunger og hud)
  • Færre sygedage

Læs mere på https://www.indeklimaportalen.dk/indeklima/luftkvalitet/toer_luft

https://www.indeklimaportalen.dk/indeklima/luftkvalitet/toer_luft/handling

Hvordan måler man luftfugtighed?

Når man taler om luftfugtighed, så kigger man på den mængde vanddamp som luften indeholder, alt efter hvor høj eller lav luftens temperatur er. Det kalder man relativ luftfugtighed (RF). Varm luft indeholder mere vanddamp end kold luft. Luftfugtigheden udtrykkes i procent. Om sommeren er luftfugtigheden udenfor omkring 60 % RH og om vinteren 60 - 80 % RH udenfor. Da opvarmet luft kan indeholde mere vanddamp, falder luftfugtigheden indenfor om vinderen helt ned til 5 - 10 % RH, når luften opvarmes fra 0 °C til rumtemperatur 20 - 22 °C.

En lav luftfugtighed kan være svær at mærke. Men hvis en eller flere gener, statisk elektricitet eller udtørring er til stede, kan det være, at luften på din arbejdsplads er for tør. Du kan man måle luftens fugtighed med et hygrometer og få en del af svaret på, hvordan indeklimaet er på jeres arbejdsplads.

Danmark har ingen regler og love om, hvor høj eller lav luftfugtigheden skal være på jeres arbejdsplads. Men der er alligevel nogle retningslinjer, I kan sigte efter. Arbejdstilsynet anbefaler, at den relative luftfugtighed (RF) skal være mellem 25 og 60 procent – lavest om vinteren og højest om sommeren. For at opnå en effektiv mindskelse af generne fra statisk elektricitet og udtørring kan 40 - 60 % RH være et anbefalelsesværdigt niveau.

Læs mere her: https://www.indeklimaportalen.dk/indeklima/luftkvalitet/krav_og_regler

Hent vores IX/HX diagram her

Vores kunder og cases

Læs mere om hvordan vi har hjulpet virksomheder med at skabe og fastholde et produktivt miljø