Certificeringer: ISO 22000 HACCP Hygiejne • ISO 9001 Kvalitet • ISO 14001 Miljø

Kastrup Vinduet: Kvalitetsvinduer kræver kontrol med luftfugtigheden

Luftbefugtningsanlæg er et krav i vinduesproduktion, når man skal undgå udtørring af råvarerne og sikre et perfekt resultat i maleprocesserne. Den danske producent af kvalitetsvinduer Kastrup Vinduet A/S har valgt Airtec® som leverandør af luftbefugtning til deres nye produktionsanlæg.

Den nordiske vinduesbranche har tradition for at bruge træ som det primære materiale, og det stiller store krav til behandlingen af produktet hele vejen fra råvare til færdigt vindue.

Luftbefugtningsanlæg er derfor standard i vinduesproduktion, for der skal være 100 % styr på den relative luftfugtighed i hver eneste fase af forløbet – dels for at hindre udtørring af træet, dels for at sikre optimal maling og lakering af vinduerne.

Da den danske producent af kvalitetsvinduer Kastrup Vinduet A/S i 2018 skulle opføre et nyt produktionsanlæg, var der derfor ingen tvivl om vigtigheden af at få installeret et driftssikkert luftbefugtningsanlæg. Det fik man fra Airtec®.

Ingen svind eller udtørring af træet

Ingen svind eller udtørring af træet

Regnar Roslev, som er LEAN- og projektansvarlig hos Kastrup Vinduet, forklarer:
”Der er primært to faser, hvor vi skal have fuld kontrol over luftfugtigheden, nemlig i træforarbejdningen og under maleprocessen.”

Træ er et naturprodukt, og råmaterialet kan have vindrevner og indeholde harpikslommer, som skal holdes under kontrol, indtil vinduet er færdigproduceret og overfladebehandlet.

Så længe træet er åbent – dvs. indtil det færdige produkt er helt indkapslet i lak og maling – vil træet optage eller afgive fugt til omgivelserne, og det påvirker træets dimensioner og mekaniske egenskaber – og dets levetid. Råvaren og de enkelte delkomponenter skal derfor holdes på en helt præcis luftfugtighed, både af hensyn til de meget snævre tolerancer i vinduesproduktion og af hensyn til produktets levetid.

Træet må ikke ændre dimensioner eller slå sig undervejs, og det kræver, at træets fugtindhold holdes i ligevægt med omgivelserne hele tiden.

Optimale maleprocesser

Optimale maleprocesser

En af de to zoner i vinduesproduktionen, hvor Airtec® har installeret luftbefugtere, er i male- og lakeringsanlægget, der er placeret i forlængelse af træforarbejdningen. Her skal teknologien sørge for, at malingen flyder korrekt sammen og tørrer rigtigt, hvilket kræver, at luftfugtigheden hele tiden holdes på de krævede 55 % RH, uanset vejrforholdene udenfor.

Når først vinduet er overfladebehandlet, vil træet være beskyttet mod det omgivende miljø og vil holde sig stabilt, og så er behovet for luftbefugtning ikke længere til stede.

Produktivt miljø og minimalt spild

Produktivt miljø og minimalt spild

I sidste ende handler installationen af et luftbefugtningsanlæg om at undgå produktspild, om at optimere produktionsmiljøet og at sørge for et godt indeklima for både medarbejdere, maskiner og råvarer. Derfor er det heller ikke helt uvæsentligt, hvem man vælger som leverandør:

”Vi havde flere leverandører af luftbefugtning i spil,” siger Regnar Roslev, ”men Airtec® havde leveret vores eksisterende system og endte også med at blive valgt. Airtec® skiller sig ud ved at være fleksible og ved at vise stor forståelse for de udfordringer, der altid opstår i et byggeprojekt med mange tekniske leverandører. Det gælder om at kunne tilpasse sig undervejs i processen, så man står klar, når tiden er inde. I dette tilfælde handlede det om, at Airtec® skulle kunne levere og installere inden for et vindue på to uger, og det gjorde de – sikkert og professionelt og til en konkurrencedygtig pris.”

Regnar Roslev fremhæver også Airtecs serviceaftale som et klart plus: ”Deres service er i top, og vi har fået lavet en serviceaftale med dem, der til punkt og prikke lever op til vores krav om præcision, pålidelighed og professionalisme.”

Se mere om Kastrup Vinduet A/S på https://kastrupvinduet.dk/

 

Derfor er luftbefugtning et krav i vinduesproduktion

  • Et krav iflg. standarder, fx DVC og DS/EN 14351-1
  • Hindrer udtørring og fjerner risiko for synlige vindrevner og harpikslommer i det færdige produkt
  • Gør det muligt at arbejde med meget lave tolerancer og krav om 100 % rethed
  • Skaber vilkår for perfekt overfladebehandling
 

Kastrup Vinduer A/S
– ny produktionshal med luftbefugtning

Produktion af trævinduer inkl. overfladebehandling og lager

Anlæggets specifikationer
Installationsår 2018
Anbefalet luftfugtighed (RH), % 55
Naturlig luftudskiftning pr. t, % 20
Rumvolumen, zone 1 (træforarbejdning), m3 12.960
Rumvolumen, zone 2 (maleanlæg), m3 3.888
Kontrolenhed og højtrukspumpe 1 × HydroSense™, 2 zoner
Vandbehandling 1 × HydroSense™
1 × RO-anlæg
2 × mekanisk filter
Installation, zone 1 4 × HydroJet™
Installation, zone 2 10 × HydroTrio™
Kapacitetskrav, l/t, zone 1 89,7
Kapacitetskrav, l/t, zone 2 150,70

Kontakt en Airtec® specialist i dag og hør mere

 

Relaterede artikler