Certificeringer: ISO 22000 HACCP Hygiejne • ISO 9001 Kvalitet • ISO 14001 Miljø

Virus og luftfugtighed #03

Et godt reguleret indeklima kan hjælpe med at inddæmme spredning af luftbåren virus. I dette blogindlæg opsummerer Airtec® fakta og anbefalinger.

Pragmatisk ingeniørarbejde og solid videnskab er vejen til et sundere indeklima

Videnskabelige undersøgelser tyder kraftigt på, at et velreguleret indeklima har indflydelse på spredningen af virus og på vores immunrespons på virus. I dette sidste blogindlæg om virusspredning og luftfugtighed ønsker vi at opsummere den viden og de anbefalinger, der i øjeblikket findes - fra både WHO og ASHRAE (American Society of Heating, Refrigeration and Air-conditioning Engineers).

Der er tre grunde til, at indendørs luftfugtighed påvirker virusspredningen:

  1. Undersøgelser viser, at influenzavirus trives bedst med luftfugtighed under 40% RH og kan forblive aktiv i længere tid – se blogpost #1 >>
  2. Undersøgelser viser, at lav luftfugtighed har en negativ indflydelse på vores naturlige forsvarsmekanismer i luftvejene – se blogpost #2 >>
  3. Mange vira og bakterier trives under tørre forhold. Som et resultat har undersøgelser indikeret, at mellem til høj luftfugtighed får virus til at gå hurtigere fra hinanden, hvorimod "tør" virus kan forblive smitsom i længere tid

Alt dette er bare indikationer, ikke endelige resultater - WHO har indtil for nylig fastholdt, at influenzavirus ikke transmitteres via luft, men de anbefaler stadig social distancering bare for at være på den sikre side. I nylige meddelelser fra WHO  har organisationen dog oplyst:

Få artiklen som PDF

Hvis du hellere vil printe artiklen ud og læse den på rigtig papir. Så udfyld din mail, så sender vi dig artiklen som PDF - lige til at printe ud.

WHO fortsætter med at anbefale luftbårne forholdsregler for omstændigheder og indstillinger, hvor aerosolgenererende procedurer og støttebehandling udføres, i henhold til risikovurderingen.

Med andre ord: det anbefales at gennemføre foranstaltninger, der kan hæmme spredning af virus gennem luften*1

Hvis nogen nyser dig i ansigtet, er luftfugtigheden stort set irrelevant

De fleste infektioner sker gennem direkte fysisk kontakt eller når – groft sagt - nogen nyser dig lige i ansigtet. Dette er en af grundene til, at social afstand anbefales under en virusepidemi. Men hvis luftbåren virus kan fortsætte med at være smitsom i minutter eller endda timer, er social afstand endnu vigtigere.

Og det er også grunden til, at vi anbefaler, at luftfugtigheden indendørs holdes på et bestemt niveau: Luftbåren virus har meget lavere chancer for succes, når den relative luftfugtighed holdes mellem 40 og 60% - hvilket i øvrigt også er det interval, som vi som mennesker oplever som det mest behagelige.

Dette kan virke kontraintuitivt, da et "vådt" miljø umiddelbart synes at skulle være ideelt for virus. Men adskillige undersøgelser har vist, at dette er en falsk antagelse, herunder undersøgelser offentliggjort i 2014 i den amerikanske Journal of Virology *2    

Influenzavirus blev hver gang fundet at være stabil ved lav RH og relativt ustabil ved en luftfugtighed i mellemlejet (f.eks. 50% RH)

Styring af luftfugtigheden er en del af løsningen, ikke hele løsningen

Det er vigtigt for Airtec® at understrege tre ting i denne henseende:

  • Som specialister i luftbefugtning har vi fulgt forskningen på dette område i årevis - længe før den aktuelle situation - og alle de nye resultater, der kommer ind lige nu, peger på luftfugtighed som en vigtig faktor, når man ønsker at begrænse virusspredning. Men det er langt fra den eneste foranstaltning, der skal træffes - det er kun en af mange foranstaltninger, der kan træffes.
  • Vi anbefaler befugtning af huse såvel som kommercielle bygninger, men det er ikke vores opgave at markedsføre luftbefugtere til fx private hjem.
  • Vi udvikler, installerer og servicerer luftbefugtningssystemer i kommercielle bygninger og i produktionsmiljøer for at imødegå negative virkninger af lav luftfugtighed - såsom svævestøv, elektrostatiske udladninger, overvarme og udtørring af produkter. Hvis teknologien også kan bruges til at hindre spredning af virusinfektion, så meget desto bedre.

Solid, pragmatisk ingeniørvidenskab gør en forskel

I USA har forskere, der er tilknyttet ASHRAE, opfordret bygherrer og bygningsejere til at overveje de positive effekter af ventilation og fugtighedskontrol som en måde at skabe et indendørs miljø, der er mindre befordrende for spredning af luftbåren virus. *3

Specifikt har ASHRAE udsendt en rapport, hvor de opfordrer designere af indeklimasystemer til også at overveje luftfugtighedskontrol, alt sammen baseret på de argumenter, vi har brugt i denne serie af blogindlæg.

ASHRAE konkluderer også, at det på forhånd er umuligt at sige, hvilket niveau af luftfugtighed der er rigtigt for hvilken bygning. Det skal altid være baseret på en vurdering af det enkelte anlæg baseret på pragmatisk teknisk ingeniørarbejde og best practice.

Site Assessment og systemdesign fra sag til sag

Dette er også, hvad vi stræber efter at gøre hos Airtec®. Vi støtter op om den pragmatiske tilgang til design og installation af luftbefugtningssystemer, som bl.a. AHSRAE også er fortalere for.

Vi støtter os til videnskab og forskning, og vi ønsker at skabe luftbefugtningssystemer, der løser relevante problemer på en sund, langtidsholdbar og teknisk forsvarlig måde ved hjælp af on-site data og de specifikke krav, der er til en given installation.

Vi begynder de fleste projekter med at foretage en gennemgang af faciliteterne – en Site Assessment >>, hvor vi besøger et produktionsanlæg eller en kommerciel bygning. Vi indsamler data på stedet om bygningens layout, placering af maskiner og varmekilder samt de udfordringer, der gælder for produktionen på stedet.

Vi ser også på eksisterende ventilation og udsugning, og med den viden kan vi give vores anbefalinger om, hvorvidt et luftbefugtningssystem ville være en god idé - og i så fald hvordan dette system skal designes, installeres og serviceres.

Designere, ingeniører og ejere af kommercielle bygninger og produktionsanlæg har allerede en god forståelse af fordelene ved luftfugtningssystemer, når det gælder om at skabe et produktivt miljø.

Vi tror og håber, at vi alle fremover også vil begynde at indtænke muligheden for at begrænse luftbåren virusspredning, når vi designer eller renoverer vores hjem, kontorer, skoler, offentlige institutioner og kontorer.

Kilden

Relaterede artikler